Talet

2011-01-27 kl. 11:26:47 Skrivet i: Fabian ♥ | Kommentarer (1)

På 2½-årskontrollen i tisdags så tyckte BVC-sköterskan att lilleman pratar för lite. Han kan många ord men knappt några av dem som de "testar med". Så vi fick en remiss till logoped (tar dock ett antal månader), och ett läkarbesök för att titta på öronen imorse. Ingen av trumhinnorna såg helt bra ut så förmodligen är det så att han har vätska i öronen och därmed inte hör så bra, och pga det inte kan uttveckla talet som han ska. Så nu har vi fått en remiss för en större öronkontroll i Falun, så får vi väl se hur lång tid det tar innan vi får komma dit. Är det så att han hör dåligt och de gör något åt det (rör i trumhinnan) så kan det ju hända att han kommer igång med talet innan vi får tid till logopeden. Vi får helt enkelt vänta och se vad som händer :)

Han pratar ju väldigt mycket lilleman, men på sitt egna språk. Han hittar på egna meningar och blandar påhittade ord med riktiga ord som han kan. Men jag tycker att det märks på honom ibland att han liksom blir frustrerad för att han inte kan säga det han vill. Och när han väl kan säga någonting så upprepar han det gärna minst tusen gånger ;)


Ny design

2011-01-26 kl. 22:23:29 Skrivet i: Vardagen | Kommentarer (0)

Sådär då har jag skaffat mig en såndär "chabby chic" bloggdesign, haha. Skämt å sido, jag gillar den iaf :) Som vanligt lite småfix kvar, men det kommer efterhand :)

Nu ska jag fixa mig för sängen och tydligen fortsätta med örondropparna eftersom örat gör ont igen, suck och stön! Sen blir det iaf att krypa ner i sängen och se det nya avsnittet av One tree hill :)

Förresten hade lilleman feber idag igen. Så får se om det blir något läkarbesök som planerat imorgon bitti. Dagis blir det nog inte iaf. Men mår han ok och inte har feber så blir det iaf att åka till läkaren 8.15, för de där tiderna är ju inte så överdrivet lätta att få...

Fogfix

2011-01-26 kl. 11:40:53 Skrivet i: Inredning och pyssel | Kommentarer (0)

Samma dag som jag blev sjuk så hade jag och Petra (som var i Mora och hälsade på) varit på Clas Ohlson och Lager 157. På Clas Ohlson köpte jag mina efterlängtade fogpennor! Och på kvällen så satte jag igång och målade fogar i köket. Det lite komiska var att när jag började så mådde jag bra, men i slutet hade jag feber och hostade som en galning. Nåväl, nu var det ju inte det det här inlägget skulle handla om utan resultatet.


Här ser ni hur det såg ut före och efter. Lite skillnad va? Känns mycket fräschare nu!




Skulle dock vilja måla ett lager till faktiskt. Färg finns det kvar men spetsarna på pennorna nöttes bort så det går inte att måla med dem, haha. Det får bli en senare fråga, nästa gång vi har vägarna förbi Insjön där Clas Ohlson ligger :) Ynka 39 kr styck kostar de!


Frukost

2011-01-26 kl. 10:41:21 Skrivet i: Mat och bakning | Kommentarer (0)


Sitter just nu och äter en lite sen frukost och funderar på en ny bloggdesign. Vet precis hur jag vill ha den, ska bara lyckas få den så också :) Kan ändå inte börja med teorin än, då böckerna ligger hemma hos Irina :)

G.

2011-01-26 kl. 10:10:16 Skrivet i: Vardagen | Kommentarer (0)

Idag fick jag mitt första G på en kurs under detta året som gått med pluggande. Men, vad gör det om hundra år? Jag gjorde ju kursen på några dagar bara och hann bara göra uppdragen, inte läsa så mycket i boken. Plus att jag tydligen hade fel bok. Så det var ju inte så konstigt... Huvudsaken är iaf att kursen blev godkänd!

Gjorde provet för en halvtimme sedan och usch vad nervös jag var! Hatar att sitta där och inte kunna svaren på frågorna. Det som ger mig ännu mer små-panik är att boken inför nästa kurs blir sen. Så nu får jag mindre tid på mig att göra den kursen OCKSÅ. Att det aldrig bara kan gå krångelfritt?

Äsch, nu är iaf denna kurs över och det är otroligt skönt. Ska passa på att plugga körkortsteori tills nästa bok kommer. Någon nytta får man ju göra :)

Ordlista

2011-01-24 kl. 15:21:06 Skrivet i: Fabian ♥ | Kommentarer (0)

Uppdaterar ordlistan från förra bloggen för att räkna ut på ett ungefär hur många ord lilleman kan. Vi ska på 2½-årskontroll imorgon nämligen och då ska ett formulär fyllas i. Det ska helst vara över 50 ord han kan och nu är jag närmare 70 och har inte kommit på alla än :) Ändå tycker jag att han pratar ganska lite... Vi får väl se vad BVC-tanten säger!


Ordlistan:

Aj = Aj
Apa = Apa

Bada = Bada
Bap = Hjälp
Betti/Bappy = Betty
Bilar/Bijar = Bilar
Bips = Chips
Blä = Blä
Bo = Bok
Bo = Blå
Bobo = Mormor
Botta = Borta

Doddo = Dino
Dä/däj = Där

Ette = Vatten
En tia/En ti = En till

Gi = Gris
Gi-i = Ingrid (kompis på dagis)
Gila = Lila
Gott = Gott

Hej = Hej
Hejdä = Hejdå

Ja = Ja

Koka = Kaka
Klia = Klia
Kik-kik = Kyckling
Kik-kik = Äckligt
Kila = Elefant (finns en elefant i Nicke Nyfiken som heter Kayla, sen dess heter alla elefanter så)
Ko = Ko
Kor = Skor
Kå-kå-kudde = Igelkottskudden (örngott med igelkottar och diverse andra djur på)
Kudde = Kudde

Mamma = Mamma (just nu kallar han mig för "hy" istället för mamma, haha)
Min = Min
Mischa = Min/Fabians (av någon anledning, fråga mig inte varför)

Nej/Nä = Nej
Neppen = Nappen


Oj = Oj
Osan = Ojsan
Ojdå = Ojdå

Pappa = Pappa
Ping = Pling
Pippi = Fågel
Pleplä = Äpple

Sysh/Syt = Slut
Sitta dä = Sitta där
Sto = Stor
Sto bil = Stor bil (lastbil, skåpbil osv)
Så = Så
Schås = Sås

Tack = Tack
Teks = Text
Teck = Kex
Titta = Titta
Tita = Rita
Titta där = Titta där
Tittut = Tittut
Toto = Dator
Tut-tut = Tut-tut (som i flytta på dig ^^ eller som bilen låter)
Tåta = Tårta

Vill ha = Vill ha

Wie = Wie
(Wiihii)


Treordsmeningar:

- Den e min
- Dä va den
- En till .... (Fast han säger t.ex. "En tia bila" :))
- .... sitta dä (t.ex. "mischa sitta dä" som betyder "Jag/Fabian sitta där")

Har för mig att det är någon mer treordsmening han kan också, men, huvudsaken är ju att jag kan säga att han kan några stycken :)

Droppar

2011-01-22 kl. 20:42:50 Skrivet i: Vardagen | Kommentarer (0)

Eftersom örat fortfarande gjorde ont och dessutom började rinna EFTER att penicillinkuren var slut fick det bli ännu ett besök på Vårdcentralen. Det visade sig att trumhinnan numera såg fin ut, men jag hade istället fått en inflammation i inre hörselgången. Inte så konstigt att jag hör dåligt med tanke på inflammationen där i kombination med lock/vätska bakom trumhinnan. Det blev iaf inget mer penicillin utan istället fick jag örondroppar som jag ska ta tills örat är bra igen + några dagar till efter det. När jag tog dem för första gången igår gjorde det riktigt ont i örat. Idag är det mest obehagligt och hugger till ibland. Så det går ju åt rätt håll iaf :)

Sjukstugan nästan borta.

2011-01-18 kl. 15:56:12 Skrivet i: Vardagen | Kommentarer (0)

Nu är jag nästan frisk! Är fortfarande väldigt trött, hostar och har ont i örat ibland men i jämförelse med hur jag mått tidigare så är det prima skinka nu ;) Hör fortfarande ingenting på högra örat heller, men läkaren sa ju att det kunde vara så i några veckor så jag får väl räkna med minst en månad med min tur, haha.

Lilleman har haft lite feber de senaste dagarna, men är precis som vanligt i övrigt. Han har fått vara hemma från dagis både igår och idag iaf. Tur är väl det egentligen för jag tror inte att jag hade orkat mig iväg med honom dit ändå. Idag sov vi mellan 09 och 11.30, haha. Skönt och välbehövligt var det iaf :)

Nu kom A hem så vi ska väl göra oss i ordning och åka och handla lite till middag. Förresten, måste ju berätta att lilleman nu kan cykla på sin trehjuling som han fick i julklapp :) Han har kunnat det i nån vecka men har ändå fortsatt med sitt trippande istället för trampande, haha. Men idag cyklade han runt på riktigt. Mammas stora duktiga kille! Ska bli roligt sen när våren kommit och han kan cykla ute :)

Öroninflammation

2011-01-14 kl. 11:12:39 Skrivet i: Vardagen | Kommentarer (1)

Japp, jag har åkt på öroninflammation. Efter 1½ vecka med feber och 3-4 dagar med extrem smärta i högra örat så kände jag att det var dags att träffa läkare ;) Trots att sjukvårdsupplysningen tidigare sagt att det är "normalt"...

Men nu har jag iaf fått penicillin så nu ska jag äntligen få bli frisk :) Det här har varit riktigt hemskt och jag har varit sängliggandes under hela tiden. De senaste två dagarna har jag iaf kunnat vara uppe lite grann och ätit middag med pojkarna osv men utöver det har jag legat halvdöd i sängen. Så nej, det har varit riktigt jobbigt och jag har åkt på allt man kan tänka sig att få tillsammans med en influensa.

Läkaren sa att jag kunde ha dålig hörsel i några veckor till. Och dålig hörsel det har jag, om ni pratar på min högra sida kan ni räkna med ett "va?" tills ni står på min vänstra ;) haha.

Nåja, nu ska jag vila. Tills det är dags att åka till studievägledaren vid 13. Ja, jag måste dit idag roligt nog. Ska gå igenom vilka kurser jag har kvar (nu är det inte många!) och söka dem, och gör jag det inte nu så blir det ett glapp med studiemedlet och man är ju fattig nog som student om man säger som så...

Sjukligt

2011-01-08 kl. 13:39:36 Skrivet i: Vardagen | Kommentarer (0)

Ursäkta frånvaron! Jag har varit sjuk sen tisdags kväll och än är det inte över... Såhär sjuk har jag nog aldrig varit av en vanlig influensa, om det nu är det det är. Hur som helst så ville jag bara säga det så att ni inte tror att jag övergett bloggen redan :)

Bloglovin

2011-01-02 kl. 20:42:46 Skrivet i: Vardagen | Kommentarer (0)

Följ min blogg med bloglovin

Tillbaka till verkligheten.

2011-01-02 kl. 20:25:41 Skrivet i: Vardagen | Kommentarer (0)

Imorgon väntar dagis för lilleman för första gången på nästan en månad (!) och jag måste plugga i framspolningsfart, då min kurstid går ut på fredag och jag måste göra examinationen innan dess. Ska maila läraren och höra om jag kan få göra den på fredag för att få maximalt med tid på mig. Sen har jag bara en kurs kvar på Hermods, men den kommer jag förmodligen få läsa samtidigt som jag börjar på nya skolan eftersom det har varit så mycket krångel hit och dit. Men det är ju visserligen inte säkert att jag får börja på nya skolan direkt heller, men jag hoppas verkligen det så jag slipper ÄNNU MER krångel med CSN.

Så imorgon ska det ringas ett antal samtal också som jag nog nämnt tidigare? Till studievägledaren och körskolan iaf. Förhoppningsvis får jag svar från båda på en gång. Tror jag ska boka in en körlektion denna veckan om det finns :) Det blir min första "riktiga" körlektion, men jag kan ju det mesta redan. Så jag hoppas på att det räcker med de 6 lektioner som jag har betalat för. Sen är det bara den där j*kla teorin också.

Så ja, det blir nog lite hektiskt framöver. Men det är det värt för snart är jag klar med både skolan och körkortet! :) Så otroligt skönt det kommer bli.

Nåja. Nu ska jag slappna av i någon timme innan det är dags att sova :) Har fixat allt som behöver fixas, som nya extrakläder osv till dagis eftersom vi tömde allt som fanns där när de flyttade, och sprungit runt och plockat leksaker överallt i vanlig ordning, haha. Har tvättat handdukar idag också och så har vi varit och storhandlat. Så nu kan jag bara sitta här och göra ingenting. Ska nog se en film och äta lite choklad :)

Och grattis till min älskade saknade mormor som skulle fyllt 72 år idag.. ♥

2011

2011-01-01 kl. 14:30:03 Skrivet i: Vardagen | Kommentarer (0)

Gott nytt år på er! :) Visst känns det konstigt att 2010 är slut? Det har gått så extremt fort! Jag har inte gjort annat än att plugga hela året och snart är jag klar :) Några enstaka kurser kvar och sen är jag fri från pluggandet så länge jag vill. Och det blir nog ett bra tag, känner inte för att sätta mig i skolbänken igen på MÅNGA år. Men någon gång igen blir det nog.

Igår firade vi in det nya året med Irina, Tobbe och Alexander. Vi åt MASSOR av god mat och två olika efterrätter. Vi hade nämligen missförstått varandra om vem som skulle göra efterrätt, så både Irina och jag gjorde halloncheesecake, dock olika sådana. Men lika glada för det var väl vi ;) haha.

Sen gick vi ut och tittade på alla raketer. Fabian var vaken vid 12-slaget för första gången och han älskade verkligen raketerna. Det lät "woooow" och "en till, en till" hela tiden :) Och helt förtvivlad blev han när det tog slut och vi skulle gå in igen. Men som tur var ringde "bobo" (mormor) då och då blev han glad igen :)

Idag har vi bara tagit det lugnt och det fortsätter nog så också. Det blir rester från igår till middag (det tackar vi dock inte nej till, hehe) och ikväll när lilleman har somnat blir det nog filmmys. Om vi lyckas hitta någon film vi vill se det vill säga :)